Chat with us, powered by LiveChat

Zambia als vakantiebestemming

REIZEN IN ZAMBIA

Je hebt Zambia gekozen als mogelijke vakantiebestemming. Dat is geweldig! Maar wanneer kan je nu het beste gaan? En hoe bereid je jezelf voor op een vakantie in dit land? Wat kan je beter van tevoren regelen? En wat zijn handige tips tijdens je vakantie? Wij geven je een overzicht van de belangrijkste dingen die je moet weten wanneer je naar Zambia gaat.

Explore-Zambia-Prive-Safari-Reizen-in-Zambia

Beste reisperiode in Zambia?

Reizigers kunnen Zambia het hele jaar door bezoeken, maar het is goed om de voor- en nadelen van de verschillende seizoenen in gedachten te houden. De beste tijd voor het spotten van wilde dieren valt samen met het droge seizoen (april tot oktober), wanneer water schaars is en dieren samenkomen bij de waterpoelen en rivieren. De vegetatie is op dat moment minder weelderig, waardoor dieren gemakkelijker te herkennen zijn.

 

Tropisch of subtropisch klimaat
Het klimaat in Zambia is tropisch of subtropisch, afhankelijk van de hoogte. De algemene hoogte van het land zorgt ervoor dat Zambia een aangenamer klimaat heeft dan in de meeste tropische landen wordt ervaren. Er zijn drie seizoenen:

Koel en droog van april tot augustus.

Heet en droog van september tot november.

Warm en nat van december tot april.

Alleen in de valleien van de Zambezi en Luangwa is er overmatige hitte, vooral in oktober, en in het regenseizoen een hoge luchtvochtigheid. In het warme natte seizoen komen vaak zware buien en onweersbuien voor, gevolgd door periodes van zonneschijn. Planten groeien uitbundig en rivieren en beken vullen zich bijna van de ene op de andere dag.

 

Droge seizoen
Tijdens het koele droge seizoen kunnen ’s nachts vorst optreden op plaatsen beschut tegen de wind. Het platteland droogt geleidelijk op en grasbranden, aangewakkerd door harde wind, zijn kenmerkend voor deze tijd van het jaar. In laaggelegen gebieden kan op heldere nachten vorst optreden. Temperaturen stijgen hoog tijdens het hete, droge seizoen, maar nieuwe bladeren komen aan de bomen vóór de komst van de regenbuien en vers gras fleurt het landschap op.

 

Regenseizoen
Van oktober tot aan het regenseizoen kan het ondraaglijk heet worden. Sommige wegen worden onbegaanbaar tijdens het regenseizoen (november-maart) en verschillende parken en kampen sluiten dan. In de midzomermaanden januari en februari kunnen de temperaturen onaangenaam hoog en vochtig worden; de regenval is op zijn hevigst – evenals het risico op malaria – terwijl sommige wegen in de nationale parken onbegaanbaar worden.

Explore-Zambia-Prive-Safari-Reizen-in-Zambia

Vaccinaties

Voor een bezoek aan Zambia worden de volgende vaccinaties aanbevolen: DTP en een vaccinatie tegen hepatitis A/B. Malaria komt voor in Zambia, vooral in het natte seizoen, dus ook een malariaprofylaxe wordt aanbevolen. Vraag uw plaatselijke gezondheidsdienst voor het meest actuele advies over vaccinaties en preventieve zorg.

Explore-Zambia-Prive-Safari-Reizen-in-Zambia

Explore Zambia biedt op maat gemaakte begeleide privé-safari’s in Zambia inclusief vervoer, maaltijden, accommodatie en activiteiten. Je wordt begeleid door een ervaren en deskundige chauffeur/gids.

Explore-Zambia-Prive-Safari-Reizen-in-Zambia-enjoy-Africa

Reizen

Prive-begeleide-safari-Indrukwekkend-Zambia

10-Dagen Safari Reis

Explore-Zambia-Prive-Safari-met-gids-chauffeur-Route-Ontdek Malawi & Zambia

13-Dagen Safari Reis

Explore-Zambia-Prive-Safari-met-gids-chauffeur-Route-Combi Malawi en Zambia

14-Dagen Safari Reis

Visa

Zambia Visum
Inwoners van de meeste EU landen hoeven geen visum aan te vragen voor Zambia voor een verblijf minder dan 90 dagen. Echter, controleer altijd of dit van toepassing is voor je persoonlijke situatie. Let er ook op wanneer je naar deze landen reist, dat je:

een paspoort heeft met een geldigheid van minimaal 6 maanden (gerekend vanaf de vertrekdatum)

een bewijs heeft van het bezitten van voldoende financiële middelen

een bewijs van documenten voor uw eerstvolgende bestemming na aankomst

een bewijs heeft van een vliegticket naar de eerstvolgende bestemming na je vakantie

een originele geboorteakte van minderjarige kinderen (jonger dan 18 jaar) en een toestemmingsverklaring van de natuurlijke ouder(s) indien deze niet met het kind samen reizen.

Financiën - Geld

Munteenheid
De lokale munteenheid in Zambia is de Zambiaanse Kwacha, hoewel Amerikaanse dollars in het hele land algemeen worden geaccepteerd. De acceptatie van creditcards verbetert, maar vertrouw er niet op in de meer afgelegen of weinig bezochte bestemmingen van Zambia. Voor de dagelijkse uitgaven is het altijd belangrijk om een portemonnee met kleinere biljetten en muntgeld te hebben en de rest van uw geld gescheiden en uit het zicht te houden.

 

Zeker als je meerdere dagen in afgelegen gebieden doorbrengt, zorg dan dat je genoeg geld bij je hebt. Verder is het aan te raden om een ‘mix’ van betaalmiddelen mee te nemen, waaronder contant geld, een wereldbetaalpas en een creditcard (VISA of MasterCard). We raden ook aan om Amerikaanse dollars bij te hebben voor noodgevallen, die je overigens ook nodig hebt voor het overschrijden van de landsgrenzen (inreisvisum).

 

ATM
Er zijn geldautomaten (Automated Teller Machines – ATM) beschikbaar in de grotere steden van Zambia. Onthoud dat voor elke transactie extra bankkosten in rekening kunnen worden gebracht. Vergeet ook niet de beveiligingsinstellingen van uw bankpassen te wijzigen in ‘Wereldwijd’ indien nodig – vraag uw lokale bank om instructies.

Verzekering

Reis- en annuleringsverzekering

We raden sterk aan om een degelijke reis- en annuleringsverzekering af te sluiten, zodat onverwachte kosten door bijvoorbeeld ziekte of een ongeval, of voor het vervangen van gestolen of verloren bagage, gedekt zijn.

 

We raden aan om je lokale verzekeringsmaatschappij of bank om advies te vragen. Ook is het verstandig om de zorgverzekeraar te vragen naar de dekking van mogelijke medische uitgaven wanneer er zich lokaal iets voordoet.

Een dag op privé safari in Zambia

 • Word wakker met het geluid van zingende vogels en het trompetteren van olifanten, terwijl de eerste stralen van zonlicht de donkere nacht veranderen in landschap met een gouden kleur.
 • Terwijl je nog geniet van het uitgebreide ontbijt, maakt je persoonlijke gids de auto alvast gereed voor deze reisdag. Je rijdt door de uitgestrekte natuur en steeds veranderende landschappen, terwijl je geniet van goede Afrikaanse muziek op de achtergrond.
 • Jullie ´spotten´ tijdens de rit wilde dieren die zich ophouden in de landschappen die jullie doorkruisen en met wat geluk moet je misschien ‘voorrang’ geven een kudde overstekende olifanten.
 • Je komt aan op je volgende bestemming en gaat eerst wat opfrissen en relaxen. Tijdens de gamedrive in de namiddag zie je veel antilopen en een groot wild van dichtbij. Na de opwinding volgt een verfrissende duik in het zwembad, gevolgd door wat ontspanning en een goed boek onder de schaduw van enorme acaciabomen.
 • Bij zonsondergang toont dit landschap zich van zijn mooiste kant. Neem de tijd om dit natuurlijke wonder van veranderende kleuren te bekijken en te zien hoe schaduwen langer worden; luister naar het gehuil van de hyena aan het einde van een avontuurlijke dag in Zambia.
 • Tijd voor een diner rond een knisperend kampvuur, aangevuld met fijne Zuid-Afrikaanse wijn of een ijskoud lokaal biertje?
 • Volledig tevreden val je in slaap onder de sterrenhemel met het geluid van tjilpende krekels wetende dat Zambia morgen weer op je wacht, met nog meer avonturen en onvergetelijke herinneringen.

Fooien

Fooi geven in Zambia

Zoals gebruikelijk in de hele wereld, is het geven van fooien in Zambia volledig vrijwillig en afhankelijk van de kwaliteit van de service die u heeft ontvangen. Bij Explore Zambia zijn we van mening dat goede service moet worden beloond, maar u moet ook rekening houden met de mogelijke impact die fooien kunnen hebben op de lokale gemeenschap. Fooien kunnen een groot verschil maken voor mensen in de dienstverlenende sector, zoals obers, gidsen en ´trackers´. Er is echter een dunne lijn tussen de juiste hoeveelheid om een fooi te geven en te veel fooien: te veel fooien kunnen de balans van de lokale economie echt beïnvloeden.

 

In restaurants is het gebruikelijk om een fooi te geven van ongeveer 5-10% van uw rekening. Chauffeurs en gidsen stellen ook een fooi op prijs, aangezien dit vaak niet alleen een extraatje is, maar meestal een onderdeel vormt van hun salaris waarvan een gezin leeft. In pensions en hotels vindt u meestal een ‘fooienpot’ die vervolgens met iedereen wordt gedeeld, aangezien ook de tuinman bijdraagt aan een comfortabel verblijf. Mensen die je in het openbaar een plezier doen, zoals het schoonmaken van je raam of op je auto passen, krijgen normaal gesproken ook een fooi.

Eten - Drinken

Eten
De inheemse keuken van Zambia is gebaseerd op nshima, een gekookte pap gemaakt van gemalen maïs in combinatie met vlees en tomaten, of gedroogde vis. Nshima is altijd verkrijgbaar, zelfs in de meest kleine restaurants. Vaak hebben deze maar drie items op het menu: nshima en kip; nshima en vlees; en nshima en vis – en ze kunnen heel goed zijn.

 

Accommodaties, hotels en lodges, welke zich richten op met name buitenlandse bezoekers, serveren een zeer internationale kaart. En de kwaliteit van deze maaltijden, die zelfs in de meest afgelegen bushkampen wordt bereid, zal vele bezoekers verbazen. Als je op safari naar Zambia komt, is je grootste probleem met de maaltijden waarschijnlijk de verleiding om te veel te eten.

 

De bekende Shoprite-winkels in grotere steden hebben echt alles wat je nodig hebt. In de kleinere steden is de beschikbaarheid beperkt tot producten die lokaal populair zijn. Deze omvatten brood, bloem, rijst, soepen en diverse ingeblikte groenten, vlees en vis.

 

Dranken
Zambia heeft twee verschillende biersoorten: ´lager´ en ´donker´ bier. De meeste bezoekers en meer welvarende Zambianen drinken de heldere bieren, die vergelijkbaar zijn met Europese lagers en altijd gekoeld worden geserveerd. Mosi, Castle en Rhino zijn de bieren die lokaal worden gebrouwen. Ze zijn overal verkrijgbaar, net zoals de bekende merken frisdranken, wat een geluk is wanneer de temperaturen hoog zijn. Thee is van ongelooflijk hoge kwaliteit. Het is raadzaam om geen kraanwater te drinken, maar in plaats daarvan flessenwater te drinken wanneer je door Zambia reist. Natuurlijk wordt Zuid-Afrikaanse wijn volop verkocht en is van hoge kwaliteit.

Essentieel op je inpaklijst voor je reis naar Zambia

 • Verrekijker
 • Camera met extra SD-kaart
 • Reisgids/ app
 • Gids voor dieren/ app
 • Hoofdlampje
 • Pet of hoed
 • Cd’s of USB met Afrikaanse beats
 • Bordspellen
 • Waterfles met filter
 • Zakmes

Explore-Zambia-Essentieel op je inpaklijst voor je reis naar Zambia

Explore-Zambia-Private-Guided-Safaris-Travelling-packing list-Zambia-1000px

Explore-Zambia-Private-Guided-Safaris-Travelling-packing list-1200px

Fotografie - Boeken

Fotografie in Zambia

Het is gegarandeerd dat je schitterende foto’s zult nemen. Voor de echte professionals is een telelens een must voor ‘wildlife’ fotografie. Onthoud echter een aantal basisregels terwijl je foto’s neemt. Wanneer je een foto wilt maken van mensen, vraag dan altijd eerst om hun toestemming. Op plaatsen die veel bezocht worden door toeristen zullen sommige lokale mensen om geld kunnen vragen. Onderhandel vriendelijk en maak niet stiekem foto’s.

 

Leestips
Er zijn veel goede gidsen over Zambia, zoals de Rough Guide, Lonely Planet en Bradt. Voor die gidsen die specifiek over de natuur van Zambia gaan, kun je altijd een lokale boekwinkel bezoeken.

Zambia Reisadvies op Maat

Elke reiziger heeft zijn eigen voorkeuren. Heb jij hulp nodig bij het samenstellen van jouw privé reis naar Zambia? Dan staan onze ervaren tour consultants klaar om je te helpen! Samen stemmen we de reis volledig af op jouw persoonlijke voorkeuren, wensen en budget. Wij kunnen je op veel verschillende manieren van dienst zijn. Ons team van vriendelijke en servicegerichte Tour Consultants is in Europa en Afrika beschikbaar om je te helpen bij het maken van een persoonlijk voorstel voor jouw privé rondreis op maat naar Zambia en om al je vragen te beantwoorden.

Zambia Reisadvies op Maat

Elke reiziger heeft zijn eigen voorkeuren. Heb jij hulp nodig bij het samenstellen van jouw privé reis naar Zambia? Dan staan onze ervaren tour consultants klaar om je te helpen! Samen stemmen we de reis volledig af op jouw persoonlijke voorkeuren, wensen en budget. Wij kunnen je op veel verschillende manieren van dienst zijn. Ons team van vriendelijke en servicegerichte Tour Consultants is in Europa en Afrika beschikbaar om je te helpen bij het maken van een persoonlijk voorstel voor jouw privé rondreis op maat naar Zambia en om al je vragen te beantwoorden.

Ontdek de verborgen schatten van Zambia: Luxe Privé-Safari’s

Zambia Privé Safari’s

De privé safari’s die wij aanbieden naar Zambia zijn volledig aan te passen aan jouw wensen. Je kunt deze boeken, of je kunt ze gebruiken als inspiratie om je eigen, op maat gemaakte privé reis samen te stellen naar Zambia. Bekijk hieronder enkele van onze andere privé safari’s naar Zambia die we hebben samengesteld. Explore Zambia zal er altijd voor zorgen dat je de reis van je dromen beleeft!

Indrukwekkend Zambia
Privé safari met gids & fly-in: avontuurlijk Zambia in een notendop

Reisduur: 10 dagen (op maat te maken)

Prijs vanaf: €3.990,- EUR

Hoogtepunten Zambia in luxe
Luxueuze privé safari met gids & fly-in: ontdek alle hoogtepunten van Zambia in luxe en stijl.

Reisduur: 13 dagen (op maat te maken)

Prijs vanaf: €6.490,- EUR

Ontdek Malawi & Zambia
Bezoek twee landen in één reis en ontdek de meest uiteenlopende en fascinerende nationale parken.

Reisduur: 13 dagen (op maat te maken)

Prijs vanaf: €2.750,- EUR

Combi Malawi & Zambia
Op zoek naar diversiteit; van de beste plekken om wild te spotten tot majestueuze bergketens en het kristalheldere Lake Malawi.

Reisduur: 14 dagen (op maat te maken)

Prijs vanaf: €3.630,- EUR

Ontdek de pracht van Zambia met jouw eigen Privé-Safari!