Chat with us, powered by LiveChat

Verantwoord Reizen Zambia

DUURZAAM REIZEN DOOR ZAMBIA

Als expert in avontuurlijke reizen in Zambia en zuidelijk Afrika, creëert Explore Zambia kansen voor het beleven van nieuwe ervaringen, het ontdekken van diverse culturen en het vormen van onvergetelijke herinneringen. Onze reizen zijn duurzaam en verantwoord waarbij we streven naar minimale impact op het milieu, respect voor lokale gemeenschappen, behoud van natuur en cultuur. Zo waarborgen we duurzaam reizen, zowel voor nu als in de toekomst.

Explore-Zambia-Prive-Safari-met-gids-chauffeur-Duurzaam-reizen

Creëer unieke herinneringen voor het leven, op een duurzame en verantwoorde manier

We begrijpen dat onze activiteiten op een positieve en negatieve wijze invloed hebben op de wereld; positief o.a. door het creëren van (lokale) werkgelegenheid en sociale ontwikkeling, maar we realiseren ook dat onze reizen een negatieve impact hebben op het milieu. Wij hechten veel belang aan het verminderen van de druk die toerisme uitoefent op de natuurlijke en sociale leefomgeving van onze reisbestemmingen en zetten ons in voor een constante verbetering op het gebied van verantwoord reizen én verantwoord ondernemen.

 

Op deze pagina geven we meer informatie over welke lokale projecten door onze klanten en ons (financieel) worden ondersteund en wat wij ondernemen om de CO2-uitstoot van onze reizen te compenseren. Daarnaast geven wij tips over wat je zelf kunt doen om de reis groener te laten verlopen. Verder hebben we een intern milieubeleid opgesteld met allerlei praktische maatregelen en zijn er voor zover mogelijk duidelijke afspraken zijn gemaakt met onze lokale agenten en leveranciers.

 

Onze missie
Onze missie is om jouw persoonlijke reiservaring op een dusdanige wijze te organiseren, zodat deze niet alleen unieke levenslange herinnering creëert, maar ook op een duurzame en verantwoordelijk wijze gebeurt.

ANVR

Om dit te bewerkstelligen, werken we nauw samen met de brancheorganisatie van de Nederlandse reiswereld: de ANVR (Algemene Nederlandse Vereniging van Reisondernemingen). Samen met haar leden zet deze vereniging zich in voor duurzaam toeristisch ondernemen (DTO) onder de noemer ´Better Holidays´. Zo hebben alle ANVR-touroperators afgesproken te voldoen aan de ANVR-DTO verplichting. Dit houdt concreet in dat de Explore Africa Group een DTO-coördinator heeft aangesteld, die succesvol een duurzaam toerismetraining heeft doorlopen. Verder is er een beleidsverklaring en actieplan opgesteld en wordt er gerapporteerd over de activiteiten die worden ondernomen met betrekking tot duurzaamheid.

Travelife

Explore Zambia werkt nauw samen met Travelife. Travelife stimuleert duurzaam ondernemen binnen de reissector. Het Travelife Sustainability Systeem (TTS) is een wereldwijd, onafhankelijk systeem om bedrijven binnen de sector op basis van gelijke objectieve standaarden te kunnen beoordelen. Het onlinesysteem is opgezet voor de evaluatie van leveranciers en bestemmingen op duurzaamheidsaspecten, die zijn gebaseerd op van tevoren vastgestelde Travelife milieu- en sociale standaarden. Ook stimuleren wij onze partners en (toe)leveranciers om actief gebruik te maken van dit systeem.

Explore-Zambia-Prive-Safari-met-gids-chauffeur-Duurzaam-reizen

Explore Zambia biedt op maat gemaakte begeleide privé-safari’s in Zambia inclusief vervoer, maaltijden, accommodatie en activiteiten. Je wordt begeleid door een ervaren en deskundige chauffeur/gids.

Explore-Zambia-Prive-Safari-met-gids-chauffeur-Duurzaam-reizen-Enjoy-Africa

Reizen

Prive-begeleide-safari-Indrukwekkend-Zambia

10-Dagen Safari Reis

Explore-Zambia-Prive-Safari-met-gids-chauffeur-Route-Ontdek Malawi & Zambia

13-Dagen Safari Reis

Explore-Zambia-Prive-Safari-met-gids-chauffeur-Route-Combi Malawi en Zambia

14-Dagen Safari Reis

Vervoer

Reizen is verrijkend maar het transport dat nodig is om nieuwe bestemmingen te ontdekken laat zijn sporen achter in de vorm van broeikasgassen, waaronder CO2.

 

Lokaal vervoer
Lokale transfers tijdens onze reizen worden uitgevoerd door onze lokale partners. Om te voorkomende dat zij niet met grote halflege bussen rondrijden, wordt er gekozen voor passende kleine lokale bussen passend voor de groepsgrootte.

CO2

CO2 Uitstoot
Door de CO2-uitstoot van de reis te compenseren kan ergens anders ter wereld dezelfde hoeveelheid CO2 worden voorkomen. Met CO2-compensatie doen we dus iets terug voor het klimaat én voor de lokale bevolking. Wij adviseren reizigers om bij het boeken van de vlucht de CO2-uitstoot te compenseren. Laat je je vlucht door ons organiseren, dan kan je dit vooraf aangeven.

 

Tijdens een reis door Zambia wordt meestal gereden met diesel aangedreven 4×4’s. Deze sterke en robuuste terreinwagens zijn noodzakelijk voor de merendeel onverharde Afrikaanse wegen, maar zijn helaas niet het schoonst qua CO2 uitstoot.

 

CO2-Neutraal Toerisme
Op weg naar CO2-neutraal toerisme werkt de Explore Africa Group nauw samen met de Tourism Supporting Conservation Trust (TOSCO) in Namibië, die een eigen CO2-compensatieprogramma in Namibië heeft opgezet: Permacultuurorganisatie Eloolo. Dit initiatief biedt toeristen de mogelijkheid om te reizen met een ‘zuiver geweten’ door mee te investeren in het planten van bomen als middel om de directe CO2-uitstoot van voertuigen te compenseren.

 

Naar schatting stoot elke liter diesel 2,64 kg CO2 uit, terwijl een boom tijdens zijn leven ongeveer 100 kg koolstof kan opnemen. Om bijvoorbeeld een rit van twee weken van ongeveer 3.000 kilometer met een SUV of 4 × 4 (met een gemiddeld verbruik van 14 liter/100 km) volledig te compenseren, zou men de aanplant van 3 bomen moeten ondersteunen. Hoe groter het voertuig, hoe meer bomen er nodig zijn voor een CO2-neutrale reis.

Accommodatie - Afval - Papiergebruik

Accommodatie
Veel accommodaties waar wij overnachten zijn kleinschalig, lokaal en gerund door families. Ook hiermee stimuleren wij de lokale economie. Ook maken wij gebruik van zogenaamde eco lodges en tented camps.

 

Afval
Afvalpreventie richt zich op het voorkomen en beperken van het afval en op het verminderen van de milieuschade van afval. Wij scheiden daarom op al onze kantoren het afval in papier & karton, toners, batterijen, glas en restafval voor recycling.

 

Papiergebruik
Wij werken hard aan het reduceren van papiergebruik. Het aantal te drukken brochures wordt volledig aangepast aan de vraag naar brochures en al het kantoorpapier wordt gerecycled waar mogelijk.

No Place for Plastic

Wij steunen het initiatief om plastic wegwerpitems volledig uit de keten verwijderd te hebben. Hierbij wordt als eerst gefocust op items die op grote schaal worden gebruikt en die zowel onze medewerkers en gasten kunnen missen, zoals plastic rietjes, bekertjes en roerstaafjes.

 

Maar zelf kan je ook helpen. De kleine flesjes shampoo, lotion en douchegel in de hotelkamer zorgen voor bergen plastic afval. Hoe verfrissend ze er ook uitzien, weersta de drang om ze te gebruiken en zo de productie ervan te blijven stimuleren. Vul thuis herbruikbare flesjes met eigen verzorgingsproducten.

Respecteer Lokale Tradities en Mensen

Respecteer de normen en waarden van de lokale bevolking met betrekking tot kleding en cultuur. Natuurlijk is het jouw vakantie, maar je bent ook een gast.
  • Let erop dat je gepast gekleed gaat in kerken en tempels.
  • Tracht je bescheiden op te stellen bij bepaalde rituelen, zoals begrafenissen, bruiloften, etc.
  • Vraag altijd of je een foto mag maken van degene die je wilt fotograferen.
  • Ding af met humor: afdingen is leuk, maar onthoud dat wat voor jou wellicht een klein bedrag kan zijn, voor de verkoper misschien van essentieel belang is. Ons advies: “Meet in the middle”.
  • Geef geen geld, cadeautjes en zeker geen snoep aan bedelende kinderen: het geeft misschien een goed gevoel, maar we beseffen niet dat we hierdoor meewerken aan een wellicht veel groter probleem achter de schermen. Denk liever eens aan de ondersteuning van een lokaal goed doel of schooltje. Vaak hebben zij deze ondersteuning hard nodig.
  • Koop lokale producten en maak gebruik van lokaal aangeboden services: eet bijvoorbeeld in lokale bars of eetcafés.

Kindermisbruik

Wij steunen actief de ANVR en ECPAT-NL in de bestrijding van kinderprostitutie in vakantielanden. Wij nodigen je uit met ons alert te zijn op het misbruik van kinderen. Als je een incident ziet of iets vermoedt, kun je online (anoniem) een melding maken bij www.dontlookaway.nl

Tips voor jouw Vakantie

Duurzaam toerisme is niet alleen iets voor reisondernemingen. Je bent als vakantieganger daarbij een onmisbare schakel. Daarvoor is het erg belangrijk dat onze reizigers goed geïnformeerd op reis gaan. In die informatievoorziening willen wij graag een actieve rol spelen. Want ook jij kunt een bijdrage leveren aan duurzaam toerisme door tijdens jouw vakantie op verantwoorde wijze van de natuur te genieten en de lokale gebruiken te respecteren:

 

Wees voorzichtig met onze natuur
Het motto voor elke reizende consument zou moeten zijn ‘take only memories, leave only footprints…’ Kijk wat je weggooit. Denk aan het gevaar van vuur in warme en droge gebieden/landen. Recycle waar mogelijk.

 

Verminder het gebruik van natuurlijke bronnen
Neem een snelle douche i.p.v. een bad; hergebruik handdoeken; doe de lichten en de airco uit als je weggaat. Gebruik niet meer water dan nodig is. Water is schaars. Reis met een navulbare waterfles Neem een eigen waterfles mee en koop geen of zo weinig mogelijk plastic wegwerpflessen. Maak gebruik van lokale vulstations bij de hotels en de restaurants. Gebruik oplaadbare batterijen. Deze zijn lang bruikbaar en dit is op den duur goedkoper maar zeker veel beter als het gebruik van wegwerpbatterijen.

 

Souvenirs uit de natuur
Neem alstublieft geen puur-natuur souvenirs mee. Wilde bloemen of planten, stenen of schelpen moeten blijven waar ze horen. Onder deze categorie vallen ook hardhout, koraal, schelpen, zeesterren, ivoor, bont, veren, huiden, been, tanden, eieren, reptielen en schildpadden. Bij twijfel geldt: niet doen.

 

Wilde dieren zijn er niet om ons te entertainen
Wilde dieren zijn er niet om ons te entertainen. Ga niet naar shows met dieren, maak geen olifantenrit of ga niet op de foto met een aapje. Het lijkt onschuldig, maar helaas gaat aan veel van deze activiteiten veel dierenleed vooraf.

Explore Namibia Education Trust Fund

Wij vinden het belangrijk om bij te dragen aan de ontwikkeling van Afrika. Hoewel de landen in Zuidelijk Afrika relatief stabiel zijn in vergelijking met andere Afrikaanse landen op economisch en politiek gebied, zijn het nog steeds ontwikkelingslanden die kampen met hoge werkloosheidscijfers en leven er een groot aantal kinderen die simpelweg niet naar school kunnen.

 

Met ons eigen Explore Namibia Education Trust Fund investeren we in een betere toekomst voor de jongere generaties in Afrika.

Zambia Reisadvies op Maat

Elke reiziger heeft zijn eigen voorkeuren. Heb jij hulp nodig bij het samenstellen van jouw privé reis naar Zambia? Dan staan onze ervaren tour consultants klaar om je te helpen! Samen stemmen we de reis volledig af op jouw persoonlijke voorkeuren, wensen en budget. Wij kunnen je op veel verschillende manieren van dienst zijn. Ons team van vriendelijke en servicegerichte Tour Consultants is in Europa en Afrika beschikbaar om je te helpen bij het maken van een persoonlijk voorstel voor jouw privé rondreis op maat naar Zambia en om al je vragen te beantwoorden.

Zambia Reisadvies op Maat

Elke reiziger heeft zijn eigen voorkeuren. Heb jij hulp nodig bij het samenstellen van jouw privé reis naar Zambia? Dan staan onze ervaren tour consultants klaar om je te helpen! Samen stemmen we de reis volledig af op jouw persoonlijke voorkeuren, wensen en budget. Wij kunnen je op veel verschillende manieren van dienst zijn. Ons team van vriendelijke en servicegerichte Tour Consultants is in Europa en Afrika beschikbaar om je te helpen bij het maken van een persoonlijk voorstel voor jouw privé rondreis op maat naar Zambia en om al je vragen te beantwoorden.

Ontdek de verborgen schatten van Zambia: Luxe Privé-Safari’s

Zambia Privé Safari’s

De privé safari’s die wij aanbieden naar Zambia zijn volledig aan te passen aan jouw wensen. Je kunt deze boeken, of je kunt ze gebruiken als inspiratie om je eigen, op maat gemaakte privé reis samen te stellen naar Zambia. Bekijk hieronder enkele van onze andere privé safari’s naar Zambia die we hebben samengesteld. Explore Zambia zal er altijd voor zorgen dat je de reis van je dromen beleeft!

Indrukwekkend Zambia
Privé safari met gids & fly-in: avontuurlijk Zambia in een notendop

Reisduur: 10 dagen (op maat te maken)

Prijs vanaf: €3.990,- EUR

Hoogtepunten Zambia in luxe
Luxueuze privé safari met gids & fly-in: ontdek alle hoogtepunten van Zambia in luxe en stijl.

Reisduur: 13 dagen (op maat te maken)

Prijs vanaf: €6.490,- EUR

Ontdek Malawi & Zambia
Bezoek twee landen in één reis en ontdek de meest uiteenlopende en fascinerende nationale parken.

Reisduur: 13 dagen (op maat te maken)

Prijs vanaf: €2.750,- EUR

Combi Malawi & Zambia
Op zoek naar diversiteit; van de beste plekken om wild te spotten tot majestueuze bergketens en het kristalheldere Lake Malawi.

Reisduur: 14 dagen (op maat te maken)

Prijs vanaf: €3.630,- EUR

Ultieme ervaring: Boek jouw exclusieve Privé Safari naar Zambia